Muziek is de sterke verbindende factor voor jongeren. FunX heeft een unieke muziekmix, in Nederland en ver daarbuiten. De kern is de mix van mainstream pop, urban muziekstijlen en moderne cross-overs vanuit alle delen van de wereld.

Bij FunX word je verrast met een brede muziekmix van hiphop, r&b, latin, reggae, arab, Turkpop en dance uit alle delen van de wereld. Er is ruimschoots aandacht voor talent van eigen bodem en muziek komt ook uit andere Europese landen zoals Belgie, Frankrijk, Duitsland, Bulgarije, Spanje, Polen en Turkije. Buiten Europa komen FunX-hits uit Amerika, het Caribisch gebied, Afrika en Azië.

btn_gr_top

“Door middel van onderzoek en versterking van de NPO kunnen we nog betere radio maken en wellicht het bereik van FunX vergroten.“

 

 

 

btn_gr_top

REINOUT A.K.A. Q-BAH

Muzieksamensteller / Presentator

Jij kwam voor het eerst bij FunX terecht in 2005, maar niet als medewerker?
“Nee, dat was als artiest. Ik zat toen in de rapgroep La Cliqa en we werden uitgenodigd voor een interview omdat we bovenin de XChart (de hitlijst van FunX) stonden. Toen ik zag hoe leuk het hier is, ben ik gaan solliciteren naar een eigen radioshow. Na een proefuitzending werd ik vrij snel aangenomen. Aanvankelijk deed ik één radioshow op de zaterdag. Ik heb Journalistiek gestudeerd en werkte als verslaggever voor Nieuwe Revu, Quote, Vibe en State Magazine. Toen FunX me een fulltime baan aanbood als presentator, ben ik overgestapt van de schrijvende pers naar de radio.”

Wat is jouw carrièrepad geweest bij FunX?
“Toen ik er eenmaal fulltime ging werken, presenteerde ik een dagelijkse show. Daarnaast ben ik programmaleider, muziekredacteur en music director geweest. Nu ben ik zenderproducer en mag ik me ontfermen over zenderbrede acties en uitzendingen vanaf festivals. Ik zit ook nog in de muziekredactie. En ik  maak elke vrijdagavond een radioshow met artiesten en dj’s.”

Wat is jouw favoriete muziekgenre en waarom?
“Eigenlijk zijn er een heleboel genres waar ik weg van ben. Als kind woonde ik in Zuid-Amerika dus ik heb iets met de muziek uit die regionen. Tegelijkertijd ben ik een enorme hiphop-fan. Het meest inspirerende interview dat ik ooit heb afgenomen was bijvoorbeeld met Jay Z. Met reggae heb ik ook iets, door mijn moeder. Die draaide vaak ‘Babylon By Bus’ van Bob Marley & The Wailers toen ik klein was.”

Door welke artiest word jij het meest geïnspireerd?
“Jay Z. Omdat hij succesvol is als artiest en zakenman. Hij snapt de industrie en hij signaleert trends in een vroegtijdig stadium. Obama heeft veel meer jongeren bereikt tijdens zijn verkiezingscampagnes, dankzij de hulp van Jay Z. Van die man kan je veel leren. En hij is getrouwd met Beyoncé. Need I say more?”

Wat heeft de samenwerking met de NPO jou gebracht?
“Door middel van onderzoek en versterking van de NPO kunnen we nog betere radio maken en wellicht het bereik van FunX vergroten.“

Welk muziekgenre ben je nu gaan waarderen wat je eerst helemaal niks vond?
“Er zijn weinig genres waar ik niks mee heb. Maar ik vind het wel fijn om te weten wat er gezongen wordt. Als ik iets niet versta of wil weten welke hits een grote rol spelen in andere landen, dan kan ik dat altijd aan mijn collega’s vragen. Het team van FunX is net zo divers als de samenleving in de grote steden.”

Wat was de nieuwste muzikale ontwikkeling in 2014?
“De lijnen tussen muziekgenres zijn nog meer vervaagd. Rappers maakten dance en r&b-zangers maakten country in 2014. En artiesten uit alle hoeken van de wereld werken met elkaar samen. Ik hou wel van dat buiten de hokjes denken.”

Kun je ons wat meer vertellen over FunX Talents?
“FunX Talents zijn aankomende artiesten die vaak nog geen album hebben gelanceerd maar wel enorm aan de weg timmeren. FunX wil ze een extra push geven door ze tot Talent te bombarderen. We garanderen dat we een jaar lang alle komende singles in de playlist opnemen (mits er geen rare dingen worden gezegd). En ze zijn genomineerd voor een FunX Music Award voor beste FunX Talent. Die worden op 21 mei uitgereikt in de Melkweg. Anderzijds zijn er veel artiesten zoals Mr. Probz, The Opposites en Jayh die via FunX hun weg naar de rest van de wereld hebben gevonden. Het is ook wel goed om af en toe te laten zien waar zulke artiesten zijn begonnen. Mr. Probz zei tijdens de FunX Music Awards van 2014: “Dit is mijn ground zero!”

Kun je ons een inkijkje geven wat jij zoal op een dag doet?
“Vandaag was ik bezig met de organisatie van de FunX Music Awards. Ik word daar erg enthousiast van. Artiesten als Broederliefde, Jayh, Ronnie Flex, Gio, Dio, Cho en Extince hebben al aangegeven dat ze willen komen optreden. De show wordt uitgezonden op FunX en NPO 101 (TV). En we doen alles met een live band in de Melkweg in Amsterdam op 21 mei 2015. Daar omheen moeten oefendagen, een opbouw-dag en een soundcheck gepland worden. Kaartjes zijn straks niet te koop maar wel te winnen via FunX radio en FunX.nl. Vorig jaar was het bomvol.”

Naast je werk bij FunX ben je ook vaak on stage te vinden als MC. Wat maakt deze werk-combinatie zo uniek?
“Ik vind het erg leuk om op te treden, en het helpt me ook bij mijn reguliere FunX-werk. Doordat ik ze aankondig op het podium, heb ik goed contact met artiesten en hun managers. Ik kan ze daarna makkelijker vragen of ze bij FunX kunnen langskomen en of we hun nieuwe singles mogen primeuren. En ik kan bij de evenementen zien welke liedjes aanslaan en welke niet.”

btn_gr_top

toplicht

REINOUT’S
MUZIEK
TOP 3
2014

1.
BEYONCE FT. JAY Z
DRUNK IN LOVE

2.
MR. PROBZ
NOTHING REALLY MATTERS

3.
BROEDERLIEFDE
LABANTA

toplicht

“Just turned on @FunX radio and heard my song blazing through the speakers! I am thankful for all the support!”

Jon Tarifa op Twitter

MUZIEKBELEID

Muziek is voor jongeren heel belangrijk. Met de brede muziekmix onderscheidt FunX zich van elk ander radiostation in Nederland – en waarschijnlijk ook daarbuiten. In 2014 is het muziekformat van FunX opnieuw onder de loep genomen en verder aangescherpt. De kern van het muziekbeleid is een mix van mainstream pop en urban muziekstijlen en moderne cross-overs vanuit alle delen van de wereld. Veel artiesten weten hun weg naar FunX te vinden om hun nieuwe tracks te lanceren. Op FunX.nl worden zij op de voet gevolgd, zijn hun clips te zien en is hun muziek en achtergrondinformatie te vinden. De muziek mix bestaat uit r&b en hiphop uit de Verenigde Staten en de UK maar ook uit Nederland, België en Frankrijk. Reggae komt uit het Caribisch gebied. En latin muziek komt uit Zuid- en Midden-Amerika. Dance tracks komen uit Nederland, Scandinavië, de VS, Frankrijk of Polen. Desi komt uit India, Pakistan en ook uit de UK of Nederland. Turkpop wordt gemaakt in Turkije, maar ook in Berlijn of Bulgarije. Moderne raï en arab wordt geproduceerd in Noord-Afrika, het Midden-Oosten of Frankrijk. De muziek van FunX is een unieke mix van genres uit allerlei delen van de wereld

toplicht

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur