JOUW STAD
AMSTERDAM

Presentatie: Natasja
Dagelijks tussen 13.00 en 16.00 uur, ma t/m do 19.00 – 21.00 uur
en za/zo 07.00 – 10.00 uur op FunX Amsterdam en NPO FunX

 

“Geen mening hebben, kan niet binnen FunX. Er wordt aan de lopende band gediscussieerd over uiteenlopende onderwerpen, dat is okay. Dat is FunX. Je kunt er echt jezelf zijn.”

 

btn_gr_top

Wat verbindt jou met de stad Amsterdam?
“Zo rond mijn twintigste verhuisde ik van studentenstad Utrecht naar Amsterdam. Daar lag voor mijn gevoel toch ‘het echte avontuur’ en dat klopte in werkelijkheid. De stad heeft mij nooit teleurgesteld en is mijn warme bad geworden, waar ik na omzwervingen over de wereld altijd weer thuis kom. Door het historische karakter van de stad heeft Amsterdam de gezelligheid van een dorp. En de omvangrijke infrastructuur en diversiteit aan kunst, cultuur en mensen zorgen ervoor dat ik me nooit verveel of uitgekeken raak op Amsterdam. En last but not least: in Amsterdam wonen een aantal van mijn beste vrienden en de man van mijn dromen.”

Voor FunX werkte je bij een radiozender op Curaçao. Welke Caribische vibe heb jij meegenomen naar FunX?
“Ik heb in totaal vijf jaar als correspondent en radio-dj op Curaçao gewerkt. Curaçao maakt deel uit van het Nederlands Koninkrijk, maar heeft een geheel eigen identiteit met eigen culturele regels. Veel mensen denken bij de tropen aan hangmatten en luierende mensen op het strand. Maar daar zit nog een hele wereld achter. De ‘Caribische vibe’ betekent vooral: ‘werk hard en geniet harder.’ Die mentaliteit heb ik meegenomen naar FunX.

Wat is volgens jou de bedrijfscultuur van FunX?
“FunX werd door veel van mijn radio-collega’s omschreven als een diverse zender. Na mijn avonturen op Curaçao had ik daar zeker behoefte aan. Toen ik hoorde over een vacature, heb ik direct gesolliciteerd. Eenmaal bij FunX kwam ik erachter dat de bedrijfscultuur van FunX meer is dan divers alleen. Dat komt door de warme en geïnteresseerde manier waarop FunX-mensen met elkaar omgaan. Iedereen staat altijd voor elkaar klaar op zijn eigen manier. Geen mening hebben, kan niet binnen FunX. Er wordt aan de lopende band gediscussieerd over uiteenlopende onderwerpen en daarbij staan echt niet altijd alle neuzen dezelfde kant op, maar dat is okay. Dat is FunX. Je kunt er echt jezelf zijn.”

Wat is jouw mooiste radiomoment van 2014?
“Ik vond de synergie in het FunX-team tijdens de FunX DiXte 1000 heel bijzonder. Ook mijn rol daarin als een soort sidekick van de dj’s was zeer leuk. Een ander mooi moment was toen ik een Amsterdamse dame op de radio sprak die op zoek was naar een nierdonor. Tal van luisteraars stuurden berichtjes via de FunX App om te laten weten dat ze met haar meeleefden. Maar het allermooiste vond ik de speciale uitzending direct na de MH17 ramp. Het is geen mooie aanleiding, maar de reacties en de naastenliefde waren ineens heel voelbaar en hoorbaar onder de FunX-luisteraars en dat was echt overweldigend. Voor mij is dat de meest bijzondere uitzending die ik heb mogen maken bij FunX.”

In Amsterdam gebeurt heel veel. Hoe bepaal jij welke Amsterdamse onderwerpen aan bod komen in Jouw Stad?
“Ze moeten echt wel de wenkbrauwen van mijn doelgroep doen fronsen en in ieder geval de interesse wekken. Ik denk altijd: vindt de FunX-luisteraar dit interessant? Gaat mijn eigen hart hier sneller van kloppen? Kan ik hier een interessante of originele invalhoek bij bedenken die de FunX-luisteraar aanspreekt? Als dat allemaal het geval is dan zeg ik doen. Bij twijfel absoluut niet.”

Bij radiomaken horen ook blunders. Welke herinner je je nog van 2014?
“Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam legde ik ieder uur live contact met de reporter die ergens op locatie was. Aan mij was gecommuniceerd dat de reporter bij een stembus in Artis stond. Op het moment dat ik dus contact legde met haar zei ik heel jolig: ‘En gebeurt er op dit moment meer daar in Amsterdam-Oost dan alleen aapjes kijken?’ Bleek dat de reporter te midden van een zwarte gemeenschap bij een stembus stond in Amsterdam-Zuidoost. Die opmerking viel natuurlijk helemaal verkeerd en ik kon wel door de grond zakken. Met die uitspraak word ik nog regelmatig geplaagd.

Een gênant moment van twee luisteraars herinner ik me ook nog goed. Ik belde in mijn uitzending een keer twee vrienden om hun vriendschap te testen. Op een gegeven moment kwam ik aan bij de vraag: ‘wat is recentelijk nog een heel gênant moment geweest voor jouw beste vriend?’ Een van de jongens begon heel enthousiast te vertellen hoe beiden op een dronken avond ineens werden overmand door homoseksuele gevoelens voor elkaar en gingen twijfelen over hun geaardheid. Niet echt het verhaal dat de andere vriend op de radio had willen vertellen. En dat leverde op z’n minst een zeer ongemakkelijk moment op maar wel hele mooie radio. Een paar dagen later werd ik trouwens tijdens de afterparty van de FunX DiXte 1000 op mijn schouder getikt. De twee vrienden wilden aan mij laten weten dat ze het toch heel fijn vonden dat ze dat gênante moment met hulp van FunX bespreekbaar hadden gemaakt in hun vriendschap. En ik moest natuurlijk even op de foto met ze. Die foto heb ik nog steeds en als ik ernaar kijk moet ik er altijd nog een beetje bij grijnzen.”

Waar in Amsterdam ben jij het liefst en waarom?
“Zo, dat is een moeilijke vraag want ik wil altijd iets nieuws en iets anders uitproberen. Ik vind het Museumplein vlak voor het Concertgebouw om de hoek van waar ik woon heel mooi. Het voelt als thuiskomen omdat ik dan ook bijna thuis ben, maar tegelijkertijd voel ik me door de musea, de vele toeristen en het sierlijke van het Concertgebouw ook een beetje een toerist in eigen stad en denk ik iedere keer weer: wat is het hier toch mooi.”

toplicht

AMSTERDAMSE
PROGRAMMA’S

FunX produceert specifiek voor de stad Amsterdam lokale programma’s onder de programmanaam ‘Jouw Stad’, binnen de centrale raamprogrammering. FunX bedient de stadsjeugd met muzikale programma’s voorzien van informatie en entertainment. De zender levert een belangrijke bijdrage aan de zichtbaarheid van initiatieven en activiteiten in de stad. FunX heeft oog voor lokaal nieuws en politiek en besteedt veel aandacht aan muzikaal en mediatalent.

Naast het lokale radiostation FunX Amsterdam heeft FunX voor Amsterdammers ook een eigen webpagina binnen de centrale website, www.funxamsterdam. Op deze pagina kunnen bezoekers terecht voor artikelen en radio fragmenten van en over Amsterdam.

De lokale programma’s worden per stad ingevuld door een klein team programmamakers; een presentator, producer en verslaggever. De verslaggever is dagelijks op straat, scholen en op evenementen en activiteiten te vinden om verslag te doen. Hij gaat met de jongeren op straat in gesprek over actuele en maatschappelijke onderwerpen en laat hen verslag doen van evenementen en activiteiten. In de stadsstudio bereiden de producer en presentator dagelijks de uitzending voor met lokale onderwerpen en telefonische interviews. Regelmatig schuift er een gast aan in de studio om te vertellen over zijn of haar werk of passie.

toplicht

SAMENWERKING
PUBLIEKE OMROEP AMSTERDAM

In de hoofdstad zendt FunX uit in de ether op 96.1 FM onder licentie van Publieke Omroep Amsterdam. FunX en Publieke Omroep Amsterdam zijn in 2014 een inhoudelijke samenwerking gestart waarbij beeldproducties op de lokale televisie worden uitgezonden. In 2015 zal er verdere invulling worden gegeven aan de samenwerking. Sinds begin 2013 huisvest FunX Amsterdam in Pakhuis de Zwijger en mag zij van Publieke Omroep Amsterdam om niet gebruik maken van eigen studio- en redactiefaciliteiten.

toplicht

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur